Modeláž nehtů Oslavice

Ruce jsou nástojem komunikace

08.01.2009 23:47

 

 

Ruce jsou stejně jako pokožka obličeje vystaveny přímému působení vnějších vlivů. Především povětrnostním podmínkám, agresivním chemickým přípravkům a nejrůznějším kosmetickým výrobkům. Ruce jsou naším nejdůležitějším nástrojem počitků. Hmatem se seznamujeme se spoustou věcí. A při osobním seznámení si také podáváme ruce. Někteří z nás svá slova zdůrazňují pohyby rukou. Svou náklonnost k opačnému pohlaví projevujeme kontaktem rukou - pohlazením.

Nesmíme zapomenout také na naši profesi, zaměstnání. Jinak budou vypadat ruce kopáče, skladnice, uklízečky, sekretářky, lékařky, ředitele, lékárníka, učitele, kadeřnice či maséra. Dnes už nebude ostudou, když vaše upracované ruce nebudou vypovídat, jakou máte profesi. Naopak v civilizovaném světě je přece výhodou, že můžeme v práci a ve volném čase vypadat úplně jinak.

Pravidelná péče

Nezapomínejte, že ne jenom oblečení dělá první dojem na člověka, ale i to, co z toho oblečení vykukuje. Naše ruce jsou stejně jako celé tělo pokryty přirozeným ochranným kožním filmem o určitém pH. Tento ochranný film se po omytí obnoví během 2-3 hodin. Když se tedy ráno osprchujeme, kožní film se během dne vytvoří. Pokud si budeme dělat čárky, kolikrát si denně umyjeme ruce, bude to tak často, že schopnost vytvořit si ochranný film je na rukou nemožná. Musíme jim tedy pomoci pravidelnou péčí.

Své ruce dnes umíme chránit i před mechanickým poškozením důmyslným přístrojovým zařízením, nářadím a pracovními ochrannými pomůckami. V domácnosti jsou to myčky nádobí, pračky, luxy atd. V některých pracovních provozech nahrazují lidskou manuální práci roboti. U některé pracovní činnosti je vhodné chránit ruce pracovními rukavicemi.

Manikúra se u nás za první republiky běžně nabízela v kadeřnictvích i holičstvích. Od té doby prošly přípravky pro péči o ruce a nehty velkými změnami. Jak na vás budou působit hladké a lesklé nehty v porovnání s nerovnými a nelesklými? Zdravě a upraveně? Ano je to tak, zdravý nehet má být hladký, lesklý a má mít stejný zarovnaný okraj. Dnešní manikúra tuto změnu dokáže během 40-60 minut. Pravidelnou péčí se také může zlepšit kvalita některých přírodních nehtů.

Ruce ve vývoji času

Pokožka batolátek je svěží, hebká a měkounká. Ručičky jsou malinké a velmi choulostivé. Nehtíky velmi rychle rostou. Po zastřižení jsou ostré. Už v této době je důležité, jak se o svá batolátka starají jejich maminky. Tělo roste a ještě stále se vyvíjí. Špatnou nebo neodbornou péčí můžeme ovlivnit tvar i růst nehtů. Děti také své prstíky stále někam strkají a mohou si je nenapravitelně poškodit.

Ženy mají jemnější kůži než muži. A i když ženy mohou vykonávat velmi těžkou manuální práci, všichni očekávají, že jejich ruce budou jemné a krásné, prostě ženské. Ženské ruce jsou spíše menší, stejně tak i nehty. Většina žen má přesnou představu, jak mají jejich nehty vypadat. Kdo má nehty malé, chce je mít větší, kdo je má velké, chce je mít malé a úzké. Na kůži rukou a kvalitu nehtů má velmi významný vliv i jejich častý kontakt s vodou a ještě více ve spojení s chemickými, čisticími prostředky. Kůže okolo nehtů je různá. Ano, záleží totiž na tom, jak se o ni ženy starají.

Pokožce rukou a ani nehtům nedělá dobře časté máčení nebo naopak nadměrné maštění a styk s mastnými přípravky. Nejčastěji si všimneme změn kůže na rukou a nehtů nebo vlasů vždy na jaře a na podzim. Souvisí to s vegetativními změnami. U zvířat, která mají srst, se to projevuje "línáním", mění svou letní srst za zimní a naopak. To se nás naštěstí netýká, ale naše tělo tyto změny registruje. Jde tedy o celkem běžné problémy, které se většinou objevují po relativně krátkou dobu a postupně samy odezní. V tomto období by v naší stravě nemělo chybět ovoce, zelenina, bílkoviny a sacharidy.

Hormonální změny u žen

U žen má na kvalitu kůže, nehtů a vlasů vliv mnoho dalších neopomenutelných faktorů. Jsou to například hormonální změny. První důležitou a celkem pochopitelnou hormonální změnou je puberta, dospívání. Už v této době si mladé dívky všímají velmi pečlivě svého vzhledu a experimentují s kosmetickými přípravky. Další výraznou změnou v životě ženy je těhotenství. Tělo předává důležité živiny právě se vyvíjejícímu lidskému plodu. Dnes již většina lékařů předepisuje preventivně svým těhotným pacientkám důležité doplňky stravy např. vitaminy, aby předešly zbytečným poporodním komplikacím.

Antikoncepce, umělé dodávání hormonů našemu organismu, je také nepřehlédnutelná změna. Po zahájení této prevence početí můžeme sledovat i změny k lepšímu na naší pleti. Pleť může být čistší a vlasy se mohou méně mastit. Při přechodu z orální antikoncepce na nitroděložní tělísko bude tělu naopak chybět jeho denní dávka hormonů. Tělo může reagovat některými nežádoucími změnami.

V této době můžeme naopak pozorovat větší maštění vlasů, sušší ruce a vyšší lámavost nehtů. Dalším nežádoucím faktorem může být i výrazné hubnutí, kdy udržujeme určitý druh životosprávy, kdy se vyhýbáme některým druhům potravin, a tento režim může být neobvyklý pro naše tělo. Chronické střídání nejrůznějších diet se jistě projeví i na psychice.

 

Materiál převzat z publikace: Manikúra a pedikúra, Patricia Herrera a kolektiv, 2. vydání.  

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.