Modeláž nehtů Oslavice

Infekce a onemocnění nehtů.

03.01.2009 21:27

 

 

Infekci a onemocnění nehtů může dojít mnoha způsoby. Pokud jde o vážné poškození, navštivte kožního lékaře!

 

Plísňová a kvasinková infekce

Tyto infekce postihují horní vrstvu kůže. Spóry se obvykle množí podél okrajů nehtů a některé infekce vyvolané mikroskopickými houbami pronikají rankami v kožních záhybech. Obvykle mají zelené nebo žluté zbarvení a působí na tkáň a tvar nehtu, protože spotřebovávají keratinové proteiny nehtové ploténky. Jak se infekce rozvíjí, nehet může tmavnout měnit barvu, stávat se ztluštěným a drolivým.

Prvním krokem k účinnému odstranění problému je správná diagnóza. Rozvoj plísní podporuje nedostatečná hygiena. Prodavají se různé protiplísňové výrobky na nehty díky nímž se dá plíseň léčit. Jestliže problémy přetrvávají navštivte kožního lékaře. Rozhodně se důsledně vyhněte okusování nehtů, riziko infekce tím jenom zvyšujete.


 

Kontaktní dermatitida

Tento pojem označuje alergické reakce na určité látky, které se dotkly kůže. Projevuje se svěděním, zrudnutím a suchostí. Když postihne nehty a okolní kůži, je pravděpodobně způsobena dráždidly, jako jsou adheziva, monomery nebo barviva používaná k upevnění akrylových nehtů. Přestaňtě používat dráždivou substanci a v případě, že si nejste příčinou jisti, navštivte kožního lékaře.


 

Deformace nehtové ploténky

Nehtová ploténka, která má tvar lžičky a je bílá nebo neprůhledná, je často výsledkem věku, ale také může naznačovat obecný medicínský problém jako ekzém, nádory, chudokrevnost, nebo chronickou infekci. Nejčastěji jsou postiženy ukazováček, prsteník a prostředník, Ošetřujte napadené nehty opatrně, protože nehtová ploténka je křehká.


 

Hematom

Hematom (nebo zhmoždělý nehtet) je stav, při němž se mezi nehtovou ploténkou a nehtovým lůžkem vytvoří krevní sraženina. Přechází od tmavě rudé po červenou a v některých případech se nehtová ploténka oddělí a je infikována. Nový růst závisí na rozsahu poškození. K hematomu obvykle dojde prudkým úderem, ale může to být i následek špatně padnoucí obuvi.

 

 

 

Koilonychie

 Nemoc je známá jako lžičkovité nehty a vzniká z nedostatku železa. Nehet je tenký, konkávně prohnutý a někdy u něj dojde k vyzdvižení okrajů. Navštivtě raději praktického lékaře, neboť náhlá změna tvaru může ukazovat na vnitřní zdravnotní probémy.


 

Melanonychie

Onemocnění se obvykle projevuje vertikálními pigmentovými hnědými nebo černými proužky či nehtovými "mateřskými znaménky" které se tvoří v  "mateřské" hmotě nehtu. Tato náhlá změna nehtové ploténky může indikovat zhoubný nádor nebo poruchu, která vyžaduje lékařské vyšetření.


 

Onychatrofie

 Je známá rovněž pouze jako atrofie a jde o úbytek nehtové ploténky. Nehty ztrácejí lesk, smršťují se a někdy dokonce odpadnou. Probém může být způsoben zraněním nebo vnitřním onemocněním, stejně jako dědičným faktorem či nedostatkem ve výživě.


 

Onychauxis

Onychauxis neboli hypertrofie je zbytnění nehtu - nehtová ploténka se ztluštuje a vyklenuje. Postižení je obvykle způsobené vnitřní nerovnováhou, lokální infekcí. Nehet opilujte a vyleštěte do hladka.


 

Onychogrypóza

Při tomto onemocnění je nehtová ploténka tlustá a drápovitá, zakřivená dovnitř a někdy přesahuje špičku prstu.  Nejčastější příčinou bývá úraz, jehož následkem ploténka bolestivě bodá do nehtového lůžka. Odstranění původce bolesti vyžaduje chirurgický zákrok.


Lupénka

Toto kožní onemocnění je charakterizováno kruhovými, rudými suchými skvrnami a ložisky pokrytými stříbrnými šupinkami. Jestliže postihne nehtovou plotenku, nehet se pokryje důlky, je suchý, může změnit barvu a oddělit se od nehtového lůžka. Ve vážných případech může dojít ke kompletnímu rozpadu ploténky. Pokud lupénka zasáhne Vaše nehty, poraďte se o ošetřování s kožním lékařem.


Pterygium

Tento obecný pojem pro přerůstání se vztahuje k abnormálnímu růstu kůžičky přes nehtovou ploténku. Obvykle je způsobena poraněním "mateřské" hmoty nehtu a může vyústit dokonce ve ztrátu nehtu.


Oddělení nehtu od lůžka

Jestliže se nehet odděluje od lůžka, může to být způsobeno úrazem nebo poruchou štítné žlázy, ale většinou zůstává příčina tohoto stavu neznámá. Oddělený nehet velmi opatrně odstříhněte.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.