Modeláž nehtů Oslavice

Co s bolestivými záděrami

01.01.2012 12:58

 

Z vlastní zkušenosti víte,že záděry v okolí nehtového lůžka nejsou nic příjemného. Opakovanému návratu tohoto problému sice nemůžete zábranit na sto procent,ale správným postupem při jejich ošetřování se aspoň můžete vyhnout bolesti.

 

Nedejte na reklamy na"nemastné krémy s nízkým pH faktorem". Nejlepším pomocníkem v boji proti záděrám jsou obyčejné levné krémy-hlavně husté. Nejdůležitěšjí totiž je,aby ruce byly neustále mastné. A pokud vás záděry trápí opravdu hodně,vtírejte si aspoň 2x denně do kůže kolem nehtů olivový,sunečnicový,nebo speciální nehtový olejíček,který zakoupíte ve specializovaných prodejnách či u vaši manikérky. Stačí pár kapek. V domácí péči pak můžete svým rukám dopřát olejovou lázeň. Do misky s olejem namočíte konce prstů tak na 10 minut,dopřejte si tento požitek  2-3 týdně.(Třeba u vašeho oblíbeného pořadu v televizi). Pamatujte ,že obličej,krk a ruce na ženě prozradí její "mládí".

Pokud už se záděra objeví,je nejlepší natrženou kůži jednoduše odstřihnout malými ostrými nůžkami a ještě lépe štipkami.Před tím si ovšem namočte prsty na čtvrt hodiny do teplé vody,do níž můžete přidat trochu koupelového,slunečnicového nebo olivového oleje. Kůže se díky tomu změkčí a odstraňování záděry budem mnohem preciznější a jednodušší. Neodstraňujeme nikdy ztvrdlou suchou kůži.

Odstřihněte opravdu jen odchlíplý kousek kůže,jinak si zaděláváte na budoucí problémy(a protože se samozřejmě to nikdy nepovede dokonale,snažte poté místo promastit a vyhladit,aby se záděra již nezvětšovala). Nůžky před zákrokem omyjte v horké vodě. Na noc si okolí záděry namažte krémem a třeba i zalepte náplastí. Ráno ji však sundejte,aby postižená oblast mola dýchat.

Nekousejte si nehty

Aby jste se záděrám vyhnuli,nesmíte si kousat nehty. Pokud tímto zlozvykem trpíte,přestaňte se vymlouvat na automatické reflexy a začněte s tím bojovat. Při kousání nehtů to totiž člověku obvykle nedá a "ohryzává" si i nehtové kůžičky. To za prvé nevypadá dobře,za druhé si přispíváte ke vzniku záděr a za třetí si můžete do ranky zanést zánět.Muži musejí spoléhat na silnou vůli,ovšem ženy mohou využít malý trik:lakovat si nehty,třeba i jen světlým nebo průhledným lakem. Jednak nebudou chtít narušit estetický dojem,navíc lak nehty zpevňuje. Pokud i toto nepomáhá mají ženy další možnost využití nehtů umělých. Ty nejen,že okamžitě "zvednou"vzhled rukou. Ale při každém vašem pohybu veškeré mechanicé údery jdou nejprve na plosku umělého nehtu a kůžičky jsou tím pádem částečně mechanicky chráněny.

Součástí denní péče by mělo být ošetřování kůžičky kolem nehtové ploténky. Neznamená to nějakou vleklou hodinovou péči. Jednoduše při každodenní péči o svůj obličej,jak jste zvyklí,namaže i své ruce a okolí kůžiček. Kůžička se nesmí zastříhávat(pokud nelikvidejte záděru),protože hrozí poranění a následná infekce. Kůžičku změkčete mastným krémem nebo olejíčkem a pak ji přitlačujte směrem k začátku nehtu. A dávejte pozor,jakou kosmetiku používáte. Na ruce by se nemělo dostat nic s obsahem formaldehydu,hydroxidu sodného,acetonu či přípravky"leštící" nehty,které narušují přirozenou obranyschopnost kůže.

Pokud si nějakou záděru nechtěně strhnete,přiložte na postižené místo čistý kapesník. Ten tiskněte tak dlouho,dokud podráždění nepřejde. V nouzi lze použít i papírový kapesníček,ten však před tím namočte do studené vody. Pokud se vám do záděry dostala infekce ,zkuste ji vyléčit jitrocelem.,nebo přímo nějakou hojivou mastí,kterou zakoupíte v lékárně, jistě vám rádi poradí. Stejně jako u všech nemocí kůže,mohou záděry být projevem vnitřní nerovnováhy organismu-obvykle jde o nějaký nedostatek vitamínu či minerální látky. V tomto případě zařaďte do jídelníčku dostatek potravin s obsahem vitamínu A,B,C,dále magneziem,vápníkem,železem a důležitý je i přísun bílkovin-maso,mléko,vejce,sója,luštěniny.Proti záděrám pomáhá i vitamín D,proto v létě je boj se záděrami jednodušší.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.