Modeláž nehtů Oslavice

Suchá kůže na rukou

01.01.2012 13:42

 

Pokud vás trápí extrémě suchá kůže na rukou,zřejmě si nejvíce vytrpíte v zimních mrazech. Ale pokožce nesvědčí ani horko,UV záření,suchý vzduch a časté mytí. Musíte si vytvořit určité návyky,které vám tento problém pomouhou zvládnout.

 

Každý z nás měl někdy pocit,že má nepřiměřeně vysušené ruce. Většinou pomůže obyčejný mastný krém,ale někteří lidé mají pleť suchou tak,že se jim na ní dělají bolestivé prasklinny. Vše je způsobeno tím,že kožní mazové žlázky nevylučují dostatek tuku. Kromě toho, že suchá kůže svého majitele i v době relativního klidu nemoci často svědí a píchá, je tato porucha i do značné míry nebezpečná: zanedbání problému může vést až ke vzniku atopického ekzému. I když je toto onemocnění vrozené,může se projevit až tehty,když tělo oslabíme třeba právě nedostatečnou péči o suchou kůži

Dejte přednost sprše

S tímto problémem se velmi špatně bojuje,není však neřešitelný. Především je třeba dodržovat několik základních pravidel. Za prvé co nejvíce omezte kontak kůže  s vodou-dlouhodobý pobyt v ní totiž může stav kůže podstatně zhoršit. Na koupaliště a rybníky v době ,kdy vás trápí vysychání pokožky,raději zapomeňte nebo koupání aspoň výrazně omezte. Doma si pak místo napuštěné vany raději dopřejte sprchu. Pokaždé,když si umyjete ruce,snažte se vodu nechat okapat(nebo ji můžete pohybem odstříkat)a až pak je jemně osuště a ještě do vlhké pokožky vetřete krém.

Suchá kůže také nesnáší příliš dobře klasická mýdla nebo sprchové gely. Raději používejte koupelové oleje. Nesvědčí jí ani příliš suchý vzduch-proto hodně větrejte,případně používejte zvlhčovač vzduchu. V horkém létě by pak mělo být samozřejmostí používání opalovacího krému. Ruce si umyjte teplou vodou -studená nebo příliš horká by totiž mohla vaše potíže jen zesílit. Velmi účinným a také příjemným prostředkem proti vysychání je masáž,při které vtíráte do poškozené kůže tělový olej,zvyšující její hydrataci.

Mazat,mazat,mazat

Nepřítelem číslo jedna jsou ovšem agresivní čistící prostředky,lepidla,rozpouštědla a další silné chemikálie,které ničí buňky ve svrchní vrstvě kůže. Chystáte-li se se ke kutilským pracím,použijte ještě před jejich začátkem ochranný krém a vezměte si pracovní rukavice. Stejně tak se zařiďte při mytí nádobí.

 Suchou kůži na rukou byste měli mazat,mazat a zase mazat. Žádné drahé prostředky však nejsou potřeba stačí obyčejná hustá mast(hlavně se vyhýbejte lehkým pleťovým mlékům),mnozí lidé mají dobrou zkušenost i s vazelínou nebo se ztuženým rostlinným tukem. Nejlepší je důkladně se namazat na noc a schovat ruce do bavlněných rukavic. A pokud vás začne přes den trápit svědění,pomáhá celkem jednoduchá finta:namočte kus obvazu do do mléka a přiložte jej na pár minut na postižené místo. Mléko svědění zmírní, a navíc má protižánětlivé účinky.

Nezapomeňte na vývaženou stravu

 U suché kůže ovšem platí,že je často odrazem nepříznivých pochodů uvnitř našeho organismu. Zamyslete se prosím nad tím, zda je vaše strava dostatečně vyvážená. Je dobré mít v jídelníčku zvláště potraviny s vitamínem A (játra,olejovky,vejce,sýr) a E (ořechy,celozrnné výrobky,ovoce,naklíčená zrna,chřest),selenem (hnědá rýže,vejce mléko),zinkem (ryby) a jodem (mořské ryby a plody moře). Nezapomínejte na dostatečný pitný režim.

 

(Autorem článku je Václav Dvořák publikováno v časopise Regenerace.)

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.