Modeláž nehtů Oslavice

Krásné ruce,sen každé ženy

27.01.2023 00:00

 

 

 

Krásné ruce, sen každé ženy. Jak o ně správně pečovat?

Na rukou nejsou téměř žádné mazové žlázy, které by je udržovaly vláčné a bez vrásek. Ruce jsou denně vystaveny mnohým nástrahám, jako je slunce, vítr, mráz, voda a mycí prostředky. Výsledkem jsou tedy ruce suché, drsné, s prohlubujícími se kožními rýhami, objevují se praskliny a pigmentové skvrny.


Správná péče o ruce tedy zahrnuje několik bodů:

Základem péče o ruce je správné mytí. Každým mytím rukou odstraňujeme s nečistotami, bakteriemi a pachem i ochranný kožní film. Zdravé pokožce rukou trvá více než 2 hodiny, než znovu obnoví celistvost a funkčnost kožní bariéry. Ruce se při častém a nadměrném mytí vysušují, praskají, jsou zarudlé, svědí, kůže se stahuje a rozvíjí se ekzém. Nejlepší volbou pro naše ruce je pevné mýdlo se slabě kyselým či neutrálním pH, s příměsí hydratujících složek nebo oleje, bez parfemace, které málo pění a nadměrně nám pokožku nevysušuje. Zvolit můžeme i syndet, syntetický detergent, postavený na kombinaci mycích složek, které kůži jemně umyjí, nevysušují, nepění a jsou vhodné i pro citlivou či nemocnou kůži.

Po každém umytí rukou je třeba kůži ošetřit krémy na ruce, které obsahují ovocné kyseliny, retinol, kyselinu salicylovou a mléčnou, lanolin, močovinu, glycerin, vazelínu a podobně. Ošetření je nutné skutečně po každém umytí rukou. Jinak je boj se suchou kůží předem ztracen. Naučte se rozestavět krémy na ruce všude tam, kde víte, že si myjete ruce.

Chraňte ruce při jakékoliv práci rukavicemi, a to zejména při mytí nádobí, úklidu, praní či při práci na zahradě. Vhodnou alternativou neforemných gumových rukavic jsou takzvané tekuté rukavice. Jejich efekt je založen na obsahu silikonových látek, které odpuzují vodu.

Proti mozolům z posilovny, z jízdy na kole či z golfové hry nošením sportovních rukavic.

Pravidelně 1 krát měsíčně  dopřejte rukám šetrný peeling. Není třeba kupovat přímo peeling na ruce, vystačíme si s tělovým peelingem. Zároveň kůži rukou jemně promasírujeme, ta se lépe prokrví a vyživí.

Pokud se přece jen objeví prasklina na rukou použijte sylicylový lůj a septonexovou mast. Krém vneseme do praskliny, vazelínou pokryjeme zbytek rukou, navlékneme bavlněné rukavičky a jdeme v nich spát. Svou službu poskytne i teplá olejová lázeň, s následným zábalem.

Dlaně se nikdy neopálí, protože v buňkách zde chybí pigment. Do oranžova se mohou dlaně ( a chodidla) zabarvit při předávkování betakarotenem, či po nanesení samoopalovacího krému, který jsme z rukou včas nesmyli. Pokud se nám na dlani či chodidlech přece jen pigmentová skvrna objeví, je vhodné ji ukázat kožnímu lékaři.

Nepodceňujte práci profesionálů. Dopřejte si u nich parafínové zábaly, koupele a tolik prospěšné masáže. Parafín nám kůži dobře promastí a je vhodný i pro alergiky.

Zdroj: Péče o pleť a vlasy, Marie Finsterlová

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.