Modeláž nehtů Oslavice

..jak nám vlastně rostou?:-)

26.04.2009 14:43

 

 

...Jedna moje známá se mě nedávno zeptala:"Hele a co to teda je vlastně nehet a proč ho máme?...jako z dob opic?"...a usmála se...

 

Nehet je kožním adnexem vznikajícím rohovatěním pokožky.Nebo zkrátka keratinovým derivátem naší kůže. Postupně ztratil svůj hlavní funkční význam ochranný a zachytávací.(viz třeba ty opice:-D).Nyní si pouze zachovává určitou funkci spočívající v ochraně konečků prstů před mechanickými nárazy. Utvořený v jednotnou tkáň funguje jako hmatové ústrojí. Nehet je rovněž důležitý pro některé činnosti.

Nehet tvoří nehtová ploténka,která vyrůstá z nehtového  matrix  na posledním článku prstu a zvolna se posunuje po nehtovém lůžku-odrůstá. Nehet vyroste o 0,045 mm za jeden den.Celý odrůstá za 4 až 7 měsíců na rukou a za 8 až 12 měsíců na nohou.

Nehtová ploténka je průhledná,tenká a skládá se ze 3 až 4 různě zrohovatělých (a tvrdých) vrstev,které leží na nehtovém lůžku.Je tlustá 0,50 až 0,75 mm. Pod lůžkem je dobře prokrvená zárodečná vrstva pokožky,která je nesmírně citlivá. V kořenu nehtu (Matrix) leží ještě nezrohovatělé mateřské buňky nehtu. Taková zárodečná postýlka nehtu,chcete-li. Během růstu se tak tyto buňky posunují stále více kupředu , rohovatí až na později viditelný nehet.

Když se podíváte na svůj  vlastní nehet,všimnete si dalších částí,o kterých jste ani neměli tušení na co vlastně jsou.

Nehtový val zakrývá jen malou část nehtu. Malé bílé místečko před nehtovým kořenem se nazývá podle svého tvaru nehtový půlměsíček(lunula) a je u každého jednotlivce jinak velký.Když se například nepěkně udeříme do tohoto zárodečného místa,může nám nehet vyrůstat zdeformovaný.

Okraj nehtu je ta část,která sahá přes poslední článek prstu(volný okraj).Nehty bez okrajů působí nepěstovaně.Nehtový přehyb upevňuje nehet po straně a nehtová kůžička lemuje nehet nad zárodečnou vrstvou a pod volným okrajem nehtu. Tzv..eponychium a hyponychium...

 

Manikúra…

 

Manikúra…kdo to vlastně nazval?

 

Slovo Manikúra je složené,odvozené z latiny. Manus znamená ruka a curatore znamená pěstiti, léčiti.

Manikúra se dá tedy přeložit jako pěstění rukou. Pěstění rukou –manikúra- je dnes tak běžné jako péče o nohu-pedikúra. Zatím co pedikúra se považuje za péči zdravotní,manikúra je považována za záležitost čistě kosmetickou. Je pravdou,že péče o ruku-manikúra-slouží převážně estetickému účelu,ale krásně upravená ruka je také určitou zárukou,že na ruce nedojde k některým onemocněním, jako jsou nesprávně rostlé nehty,záděry

(brána infekce),záněty na konečcích prstů a podobně.

 

Manikúra je bez debat důležitá zejména u těch pracovníků,kteří přicházejí rukama do styku s tělem a pokožkou jiné osoby.Tedy například pracovníci ve zdravotnictví,maséři,kadeřnice,kosmetičky a jiní,jejíchž ruce přicházející do styku například s jídlem-kuchaři,servírky a vůbec všichni,u kterých je při zaměstnání na ruce vidět.

Dobrá péče o ruce a nehty je důležitá,neboť zachovává správný a estetický vzhled a zaručuje čistotu a zdraví rukou a nehtů.

Manikúra-kouzelné slovo,které v nás vyvolává představu perfektní,krásně pěstěné ruky a nehtů.

Přesto,že jde především o účel estetický,je manikúra stále vyhledávanou službou.Tato pravidelná péče o nehty má svůj význam.

Avšak ne každá žena má možnost mít ideální a krásné své vlastní nehty,ať z důvodů osobních,pracovních či zdravotních. Pro tyto případy se nabízí hned několik možností,jak nehty upravit do žádaného tvaru i délky.  K vysněným rukám tedy slouží modeláž nehtů.

 V roce 1934 vzniká první umělý nehet,vynález zubního lékaře. Umělé nehty se tenkrát zavěšovaly za horní okraj nehtu,nelepily se a také dlouho nevydržely.

Renesance umělých nehtů započala v 50 letech v Hollywoodu. Krásné herečky si nechávaly nalepit přirozené nehty,které byly odebrány černochům nebo nemocným lidem. Ani to je po touze mít krásné nehty neodradilo. Ani tyto nehty však neměly dlouhou trvanlovost. Zkušené kosmetičky se je snažily stabilizovat pomocí čajových sáčků,což byl v podstatě počátek textilní a nalepovací techniky.

A tak v 70.letech je velmi populární technika spojení hedvábí se skelným vláknem.

Polymerizující gel,který byl vynalezen asi pře 30-ti lety, postupně vytlačoval z trhu od roku 1984 akryl a vlákna.

Nyní zaživá modeláž nehtů svůj návrat a je velmi žádaná.

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.